De ce contează suferința animalelor sălbatice

De ce contează suferința animalelor sălbatice

Mulți oameni au o viziune cam roz despre sălbăticie. Unii au impresia că animalele non-umane trăiesc în sălbăticie ca într-un fel de paradis. Cu toate acestea, viețile animalelor sălbatice nu sunt tocmai idilice, iar cele mai multe dintre ele trebuie să se confrunte constant cu riscul unei suferințe teribile. Mulți oameni nu văd sau nu se gândesc la acest aspect al vieții în natură. Alții sunt de părere că suferința animalelor sălbatice nu este o problemă serioasă, deoarece animalele sălbatice pot face față suferinței mai bine decât cele domesticite. Cei mai mulți dintre noi acceptă ideea că animalele non-umane suferă, însă poate fi ușor să credem că acestea suferă mai puțin decât în realitate. Cu toate acestea, nu este așa.

Dacă ființele simțitoare contează, nu ar trebui să fim indiferenți la suferința lor. Mai mult, ar trebui să ținem cont de faptul că suferința și moartea prematură prezente în natură sunt foarte semnificative. Suferința animalelor sălbatice este mult mai răspândită decât cred mulți oameni. Cele mai multe animale mor în moduri dureroase când sunt foarte tinere, astfel încât nu au nicio șansă de a se bucura, de a-și urmări scopurile sau de a-și împlini capacitățile. Acest lucru se datorează în principal strategiilor de reproducere predominante în natură din motive evolutive. Următoarele texte explică această idee în detaliu.

Dinamica populației și suferința animalelor

Strategia de reproducere care predomină în mod covârșitor în sălbăticie constă în a avea un număr enorm de progenituri, dintre care marea majoritatea moare la scurt timp după ce a luat naștere. Aceasta este principala cauză a suferinței animalelor sălbatice deoarece înseamnă că majoritatea animalelor din natură au puțin timp la dispoziție pentru a se bucura de experiențe pozitive și adesea mor în condiții care implică o suferință considerabilă (cum ar fi înfometarea, deshidratarea, frigul sau faptulcă sunt mâncate de vii). Astfel, dinamica populației sugerează că, în natură, suferința prevalează asupra fericiriifericirii în natură.

Motive evoluțive pentru care suferința prevalează în natură

Selecția naturală funcționează când apar diferiți indivizi, dar doar numai unii dintre ei supraviețuiesc, deoarece nu există destule resurse pentru toți. Din acest motiv, mulți indivizi iau naștere doar pentru a muri la scurt timp după aceea strategie reproductivă care maximizează numărul de indivizi care se nasc poate triumfa din motive evolutive, chiar dacă aceasta implică o creștere enormă a suferinței și a morții premature a animalelor sălbatice.

Pot fi vătămate animalele sălbatice în același mod ca cele domestice și oamenii?

Animalele care trăiesc în natură suportă prejudicii semnificative, așa cum și alte animale ar fi afectate în circumstanțe similare. Oamenii nu sunt singurele ființe care simt suferința și bunăstare. Secțiunea despre abilitatea animalelor de a simți explică acest lucru în detaliu. Nu există niciun motiv pentru a avea atitudini față de animalele sălbatice diferite de cele pe care le-am avea dacă ar fi fost animale domesticite sau oameni, așa că ar trebui să încercăm să ajutăm animalele sălbatice ori de câte ori este posibil..