Relevanța conștienței
Two deers touch noses in the snow

Relevanța conștienței

Argumentul relevanței

Acest text explică de ce contează conștiința atunci când decidem pe cine să respectăm. Argumentul din partea relevanței este unul important împotriva punctului de vedere specist conform căruia ar trebui să respectăm pe deplin doar oamenii. A avea relații speciale cu alți oameni sau anumite capacități intelectuale dincolo de conștiință nu sunt relevante pentru a ști dacă putem face rău cuiva sau îi putem aduce beneficii. Cei pentru care ar trebui să arătăm grijă din punct de vedere moral sunt cei care pot fi răniți sau care pot beneficia, adică cei care au conștiință.

De ce se cuvine să oferim considerare morală ființelor simțitoare mai presus de alte vietăți

Biocentrismul este un punct de vedere ecologist care susține că ar trebui să oferim considerație morală tuturor ființelor vii, inclusiv plantelor și altor ființe care nu sunt simțitoare. Acest text explică de ce ceea ce contează în cele din urmă este sensibilitatea, mai degrabă decât simpla viață. De asemenea explică de ce, în realitate, punctul de vedere biocentrist este unul specist, deoarece face excepții pentru cazurile de vătămare a oamenilor, dar nu și pentru cazurile de vătămare a animalelor.

De ce ar trebui să dăm mai multă importanță ființelor simțitoare dintr-un ecosistem decât ecosistemului

Altă perspectivă ecologistă susține că ar trebui să oferim considerație morală unor ecosisteme întregi mai degrabă decât unor animale conștiente. Acest text explică de ce ar trebui să ne pese de indivizi mai degrabă decât de sisteme sau alte entități abstracte, cum ar fi ecosistemele sau speciile, deoarece acestea nu sunt ființe conștiente. De asemenea, explică de ce, la fel ca în cazul biocentrismului, primatul moral al ecosistemelor nu este susținut în mod consecvent atunci când oamenii sunt supuși unui prejudiciu, dar este apărat atunci când animalele non-umane sunt vătămate, ceea ce îl face inconsecvent și tendențios.

De ce ar trebui să acordăm considerație morală indivizilor mai degrabă decât speciilor

Altă perspectivă care este larg răspândită în rândul ecologiștilor este aceea că animalele și plantele contează atâta timp cât sunt “exemplare”, adică membrii ai unei specii, indiferent că sunt sau nu conștiente. Conform aceste perspective, o ființă vie ar trebui să fie conservată dacă speciile lor au un număr redus de membri, dar nu și în caz contrar. Confinarea și uciderea animalelor sunt considerate metode justificate pentru a realiza acest lucru, chiar și atunci când înseamnă să ucidem animale pentru a conserva o specie de plante. Acest text explică felul în care această perspectivă nu ia în considerare ceea ce este relevant din punct de vedere moral – conștiința. Ce contează sunt interesele indivizilor conștienți, și nu numărul de indivizi dintr-un grup.