Veganismul

Veganismul

Veganismul este o atitudine morală care se opune exploatării și vătămării animalelor non-umane. Acestea includ ceea ce facem în mod direct, cum ar fi vânatul și pescuitul. Includ, de asemeni, și ceea ce sprijinim în calitate de consumatori și care afectează mult mai multe animale. Animalele non-umane sunt permanent ucise și supuse suferinței în ferme și abatoare. Lucrurile acestea se întâmplă deoarece există cerere pentru produsele animale, în special cele alimentare. Veganismul presupune a nu consuma aceste produse, astfel încât animalele să nu fie vătămate pentru producerea lor.

La baza veganismului este respectul pentru ființele simțitoare. Veganii văd toate animalele simțitoare drept ființe care trebuie să fie respectate, nu ca pe niște simple obiecte pe care să le folosim după bunul plac.

Iată care este legătura

Veganismul devine ceva tot mai obișnuit pe măsură ce oamenii învață că, înlocuind mâncarea și alte produse de origine animală cu alternative care nu implică exploatarea animalelor non-umane, pot ajuta la prevenirea suferinței și morții animalelor. În plus, pe măsură ce veganismul devine mai răspândit, duce la diminuarea fenomenului de specisism, adică discriminarea animalelor pe baza apartenenței lor la o specie.

Având vieți atât de încărcate, ne poate fi foarte ușor să ignorăm legătura dintre felul în care noi trăim și felul în care traiul nostru îi afectează pe alții. Dar dacă stăm și ne gândim mai bine, chiar credem că ar fi acceptabil pentru noi să fim în situația unor animale non-umane? Dacă am ști că ne-am putea naște porci sau găini, probabil că nici măcar unul dintre noi nu ar accepta să trăiască într-o lume unde animalele sunt ucise pentru mâncare.

Ar trebui, de asemeni, să ne gândim la felul în care societatea noastră tratează unele animale comparativ cu altele. Oare este corect să protejăm anumite animale, de pildă câinii și pisicile, dar să le ignorăm pe altele care suferă la fel cum ar suferi niște câini sau niște pisici în aceeași situație? Cei mai mulți dintre noi nu ar accepta abuzuri asupra câinilor, de exemplu. Este drept, atunci, să acceptăm ce li se întâmplă altor animale în ferme și în abatoare?

Alternativele sunt multe și ușor disponibile

Tot mai mulți oameni aleg să înlocuiască mâncarea de origine animală cu alternative sănătoase și delicioase. Având atât de multe opțiuni la îndemână, înlocuirea produselor animale cu cele vegetale este mai ușoară decât a fost vreodată.

Avem de ales dintr-o gamă variată de produse pe bază de plante în magazine și supermarketuri, la prețuri accesibile, inclusiv năut, fasole, linte, paste, orez, cereale, legume, fructe, semințe și alune. Tofu, soia, burgeri și ̍nuggets ̍ vegetali devin tot mai accesibili. Diverse tipuri de lapte vegan produs dintr-o varietate de cereale, fasole și semințe precum soia, orez, ovăz și cânepă încep să fie tot mai răspândite. De asemenea, iaurturile, brânzeturile și înghețatele vegane devin tot mai cunoscute.

Nu știi ce să comanzi când ieși la masă cu prietenii și rudele? Feluri de mâncare pe bază de orez, paste, salate, ciuperci și cartofi sunt disponibile la aproape orice restaurant și pot fi adesea modificate ușor dacă nu sunt deja vegane. În plus, restaurantele chinezești, tailandeze, orientale, indiene, etiopiane și italiane, printre altele, oferă preparate delicioase care nu conțin produse animale.

Pe lângă opțiunile de la supermarketuri și restaurante, mai sunt și alți pași pe care-i putem face pentru a evita să contribuim la exploatarea animalelor. Atunci când cumpărăm îmbrăcăminte, spre exemplu, putem alege alternative la blană, piele, lână sau pene. Avem multe alte materiale la dispoziție, inclusiv bumbac, cânepă, poliester, microfibre și textile din diverse alte materiale. Varietatea de activități de agrement care nu implică exploatarea animalelor și de care ne putem bucura oricând este enormă. În loc să vânăm, să pescuim sau să mergem la spectacole cu animale, spre exemplu, putem face hiking, putem merge la film sau la circuri care nu folosesc animale.

Am putea cu toții să o facem

Academia pentru Nutriție și Dietetică, cea mai mare asociație de nutriționiști și dieteticieni din lume, a confirmat că dieta vegană este sănătoasă în orice stadiu al vieții. Este un lucru demonstrat și de faptul că milioane de oameni au ales deja să trăiască fără produse de origine animală. O putem face cu toții – chiar și tu. Adoptând veganismul, vei lua parte la asigurarea unei lumi mai drepte pentru toate animalele.

Am putea cu toții să trăim în mod etic, dacă decidem să fim vegani. Alătură-te milioanelor de oameni care sprijină și apără animalele!