Situația animalelor aflate în sălbăticie

Situația animalelor aflate în sălbăticie

Mulți oameni au o impresie romanțată despre natură și despre ce înseamnă pentru animale să trăiască în sălbăticie. Ei cred că natura este un soi de paradis unde animalele trăiesc vieți fericite. Alții știu că animalele suferă și mor în sălbăticie în diverse feluri, dar cred că aceste cazuri sunt niște excepții. Cu toate acestea, adevărul este cu totul altul. Majoritatea animalelor din sălbăticie sunt expuse unui risc de moarte constant, din diverse motive. Este un lucru care ar trebui să ne preocupe, din moment ce există metode de a le ajuta.

De fapt, cele mai multe animale mor la puțin timp după naștere, iar viețile lor nu se remarcă prin mare lucru în afară de durerea morții. Acest lucru se întâmplă deoarece majoritatea se reproduc dând unor progenituri de dimensiuni mari, dintre care doar o medie de unu per părinte supraviețuiește până la maturitate.

În plus, acele animale care supraviețuiesc cel mai mult timp se confruntă și cu multe riscuri, amenințări și alte cause de suferință, inclusiv vătămări corporale, boli, foame, malnutriție, sete și stress psihologic.

Grija pentru situația animalelor din sălbăticie nu trebuie confundată cu perspectiva conservaționistă, care diferă cu mult. Există motive puternice ca să ne pese de animalele non-umane, care sunt ființe simțitoare ce simt suferința așa cum o simt și oamenii. Ar trebui să ne îngrijoreze soarta lor tocmai din acest motiv și nu pentru că aparțin unei anumite specii sau unui anumit ecosistem sau pentru că sunt ființe vii. Ci mai degrabă pentru că pot simți suferința și pot, așadar, să fie afectate de acțiunile noastre. Eforturile conservaționiștilor admit uneori vătămarea sau uciderea unor animale în sălbăticie. Mai mult, uneori ne pot încuraja să ne abținem din a le ajuta în situații în care am putea să le salvăm de la suferință și moarte teribilă, pornind de la premiza că nu ar fi natural dacă ne-am implica, deși facem același lucru zi de zi când vine vorba de ajutat oameni.

În articolele următoare, veți găsi mai multe informații despre felurile în care sunt vătămate animalele în natură din cauze naturale:

Malnutriția și setea la animalele sălbatice

Unul dintre cei mai importanți factori care limitează creșterea populațiilor de animale este lipsa hrănii și a apei, lucru care poate duce la exterminarea unui număr imens de animale. Ne putem imagina câtă suferință presupune asta. Este, de asemeni, motivul pentru care multe animale au un număr imens de progenituri, pentru că astfel cel puțin câțiva dintre ei vor găsi mâncare și vor supraviețui, chiar dacă înseamnă că mulți alții vor pieri de foame.

Bolile în natură

Animalele pot suferi de diferite tipuri de boli în natură, unele dintre ele foarte dureroase, care le pot răpune cu timpul. Chiar și acele boli care nu sunt fatale le pot cauza suferință. Deși ar fi adesea posibil să le vaccinăm, acest lucru se face în cazuri rare, iar din acest motiv multe animale care ar putea fi salvate continuă să moară inutil.

Vătămările fizice la animalele sălbatice

Animalele sunt vătămate adesea în natură, din diverse motive. Rănile le pot răpune sau le pot schilodi și, pe termen lung, le pot provoca moartea, cum ar fi în cazul anumitor mutilări. Mai sunt și cazurile în care, deși supraviețuiesc, animalele sunt schilodite parțial și pot suferi din durere cronică, scurtându-li-se astfel viața.

Condițiile de mediu și animalele non-umane

Atunci când temperaturile coboară sau cresc prea mult, multe animale mor în chinuri cumplite. Acest lucru se întâmplă constant în natură. Uneori suferă sezoane întregi din acest motiv. În plus, animalele suferă din diverse alte motive legate de climă, cum ar fi ploaia, ninsoarea sau canicula.

Animalele expuse la dezastre naturale

Cutremurele, uraganele, erupțiile vulcanice, tsunamiurile și incendiile forestiere naturale pot cauza multă suferință și multe morți. Chiar și atunci când ne-ar fi cu putință să le ajutăm, majoritatea animalelor afectate de dezastre naturale sunt lăsate să moară sau să îndure răni debilitante care ar fi putut fi vindecate.

Antagonismul în natură: animalele atacate de alte animale sau organisme

În natură, relațiile ecosistemice în care un organism îi cauzează un rău unui alt organism pentru propriu-i bine sunt denumite relații antagonistice. Acestea au loc mereu și presupun suferința și chinul multor animale, adesea pe termen lung și chiar până la moarte.

Stressul psihologic la animalele sălbatice

Pe lângă faptul că suferă fizic, multe animale sunt deasemeni expuse la un stress semnificativ, dată fiind presiunea pe care trebuie să o îndure constant în mediul lor de trai. Adesea se găsesc în situații în care suferă de frică și din anxietate, iar uneori chiar și de tristețe, atunci când progeniturile sau alte animale din grupul lor sunt răpuse.


Puteți citi articole legate de acest subiect aici:

De ce contează suferința animalelor sălbatice

Dați click aici pentru a citi mai multe despre motivele pentru care situația animalelor în sălbăticie este o problemă serioasă.

Situația animalelor aflate în sălbăticie

Cele mai multe animale mor la puțin timp după naștere, iar viețile lor nu se remarcă prin mare lucru în afară de durerea morții.